Met de trein | 8 augustus 2019

Vandaag gaan we met de trein naar Utrecht om te shoppen. De Canon zit in de tas omdat je immers nooit weet of je iets tegenkomt dat het verdient om vereeuwigd te worden. Als snel blijkt dat dit een goed idee was. De architectuur van de hal stoelt op een boeiend lijnenspel van stalen balken, glas en stenen. Materialen elk zo hard als diamant wekken de indruk dat ze als fluweel door de ruimte golven. Ik kijk omhoog en merk dat het zicht mij boeit zolang ik er naar kijk. Tijd om de camera te pakken en uit te zoeken hoe ik de dynamiek van de hal in een foto kan vatten.

Ik loop door de hal en maak meerdere foto’s waarbij ik goed op het ingebouwde kompas van de camera let, want op de foto zal het onduidelijk zijn wat recht is en wat krom. De hal is vol met mensen die allemaal haast lijken te hebben, dus de sluitertijd moet omhoog. Ik kies voor 1/320s, maar dat blijkt bij een maximaal diafragma toch iets te ambiteus want de lichtmeter blijft schreeuwen dat de ISO omhoog moet. Uiteindelijk ga ik voor 1/160s bij ISO-800.

Plotseling hoor ik achter mij een stem die van een handhaver in uniform blijkt te zijn. Wat ik hier doe, en of ik de schriftelijke toestemming van de vervoerder kan tonen waarin staat dat ik foto’s mag maken in deze hal. Verbaasd kijk ik de handhaver aan. De stationshallen zijn toch eigendom van de Nederlandse Spoorwegen, een 100% overheidsbedrijf? Is in het openbaar vervoer alleen het vervoer “openbaar” maar is het station “privé”? Ik voel de opstand in mij borrelen. Natuurlijk heb ik geen schriftelijke toestemming, en wil gewoon wat foto’s in de openbare ruimte maken. Het pratende uniform laat weinig ruimte voor discussie, ik voel dat het beter is om de camera in te pakken om inbeslagname voor te zijn.

Ik ga de stad in en hoop maar dat ik later op de dag kan vaststellen dat er toch een foto tussenzit die het waard is om te bewaren. Thuis haal ik de Macbook van de lader en trek de foto’s van de geheugenkaart in de camera. Burgerlijke ongehoorzaamheid in beeld, zo blijkt.

Wat zou ik de volgende keer anders of beter willen doen?

  • Gebruik van een lagere ISO
  • Kleiner diafragma voor hogere scherpte/diepte
  • Betere compositie waarbij de lijnen eindigen in de hoeken van de foto
Using Format